onsdag 30 november 2011

Slask eller brask...

Idag är det Anders-dagen och förr sa man att om "Anders slaskar - julen braskar" eller "Anders braskar - julen slaskar".
Vad säjer man idag då? Här är ju varken slask eller brask! Vi har +7 grader, sol och blåst, gröna åkrar och....


...knoppande peacerosor vid mitt rosthjärta!
Hjärtat tog jag från torpet, så att jag kan glädjas åt det i nya huset.
Hjärtat vann jag en gång från härliga Rosverkstan! (...som har utlottning nu - missa inte den!)

Vilket vackert vedträ jag fann bland veden!  Nu får det pryda min korg med minigranen på verandan.

Dagen kommer att ägnas åt städning och vedfix! En minihög är fortfarande kvar och jag tar några tag varje dag med den. Kanske försvinner den idag (hoppas!). Jag är i alla fall glad att det varken är slask eller brask nu.

Om det blir slask eller brask i jul återstår att se! Tecknen är kanske inte så trovärdiga längre, som det var förr i tiden, när man förlitade sej på bondepraktikan.

Ha en fin onsdag - denna sista novemberdag!

tisdag 29 november 2011

Lite julfint och lite lussekatter

Det blir julfint lite här och där i mitt hus! Julen växer fram lite dag för dag, men någon överdådig jul blir det inte. Någon stor gran blir det nog inte - nöjer mej med minigranen i glasburken...


Hyacinterna har slagit ut! De har fått ta över Waldemarsudde-krukan efter Mårbackan som numera är på sin vinterförvaring....

Elljusstakar är det bästa med advents- och jultiden. De behövs så väl när dagarna är korta och mörka. Här  - en alldeles ny liten ljusstake som jag köpte hos Violan häromdagen! Den ger ett så fint ljus där på trampmaskinen.
Och så kommer lussekatterna!
De senaste åren har jag beställt julkort från katthemmet "Rädda Katten"  i Skåne som har så fina julkort och samtidigt blir det en slant till hemmet där. Så gjorde jag även iår och igår kom de med posten! Åh, så söta de små missarna är!!!
Bilderna - alltid lika underbara av inredningsfotografen Marie-Isabel!

Ha en fin tisdag!

måndag 28 november 2011

Vinden har mojnat...

...solen skiner och träden rör sej knappt! Vilken strålande morgon!
Det är verkligen kontrasternas tid.


Kontraster är det verkligen i mitt sovrum nu - äntligen har sängen kommit på plats, tack vare snälla människor och mycket arbete...!
Ni anar inte vilka problem det varit med denna säng, förutom att jag inte fick upp resårmadrassen uppför trappen i huset. Träramen till den madrassen har sågats isär - skruvats ihop igen av min snälle värd!
Som om inte det vore nog - när jag skulle montera ihop själva järnsängen (finns ju inga skruvar i den) var det på den ena långsidan två jätteviktiga järnbitar som hade lossnat!!!! (Här fick jag nästan hjärnsläpp) men det visade sej att på andra sidan åkern finns en man som "bor" i sin  verkstad och har svets och mycket annat! Tala om tur! Sängen är nu stadigare och bättre än nånsin och jag sover som en prinsessa!

Min fina droppformade ljuskrona har också fått sej en omgång. När jag bodde i min lägenhet hade jag ju 3,50 i takhöjd - så är det inte här! Därför slog "droppen" nästan i bordet och blev alldeles för låg så.....jag tog helt enkelt bort den delen! Nu passar den förträffligt ovanför bordet! Här ser man hur den såg ut tidigare!
Jag gjorde inte många knop igår på första advent, vilade mest och småpysslade och lyssnade på stormen som tjöt utanför.
En sak, som jag alltid brukade göra förr, var att hänga upp brödkakor i fönstret till jul - det gjorde jag här också - de passar så bra i mitt nya kök!

Just det - höll ju på att glömma veden!!!! Nu är det bara ca 1/3 kvar av jättehögen! Min rara grannväninna och jag höll på hela em i lördags! Så skönt!

En strålande morgon, som sagt och lugnt och stilla är det och elen klarade sej denhär gången! Jag hoppas att alla ni ute i landet har det gott och inte drabbats av alltför illa av Berit!
Ha en fin måndag!

lördag 26 november 2011

Lite laddad...

...inför helgen är jag nu.
Jag har hunnit pynta lite lagom mycket i mitt fina hus.


Ute på verandan har jag pimpat till adventsljusen i zinkfatet, inspirerad av Viola, där jag var i veckan och köpte en sak - vilken får ni se senare.

Adventsstaken är också färdig och klar att tändas imorron. Den fick bara lite grönmossa och kottar...

Lite Vintergröna från torpet fick bli lite skira kransar. En på kakelugnen...
...och en i fönstret.

En strålande morgon är det och solen bryter just nu igenom där jag sitter. Det är så otroligt vackert när solen lyser just i november.

Jag har haft fullt upp och igår var jag bara tvungen att ta en sväng till det stora möbelvaruhuset för att köpa en ny madrass. Jag måste nämligen få ordning på min säng, som ännu inte kommit upp i sovrummet. Jag har blivit lovad lite hjälp av min värd idag och jag hoppas innerligt att jag kan sova i min riktiga säng inatt!!!!

Veden står ju också på tur och i eftermiddag får jag lite hjälp av en grannväninna. Så jättesnällt!
Ja, som ni märker är det mycket att ta tag i här, men det är så tacksamt och det blir så fint för minsta lilla sak man gör.

Nu önskar jag er alla goa läsare en riktigt skön och stämningsfull adventshelg!

torsdag 24 november 2011

Blandat

En av mina egenmålade skalbaggar får pryda väggen ovanför pianot.
Som jag sagt tidigare, så håller jag i mej för att inte överdekorera väggarna...



De senaste dagarna har jag mest ägnat åt hallen/arbetsrummet på övervåningen. Här - en helt ostylad bild därifrån.
Äntligen är kartongerna tömda där också. Ordningen i lådorna däremot....nja, där är det nog närmast kaos. Det får komma senare, nu är jag mest intresserad av att få lite harmoni och ordning så att man kan röra sej.
För en stund sedan kom veden som jag har beställt! Nu återstår bara att få in den i vedboden i bakgrunden här! Gissa om jag har jobb nu!!!!

Det blev lite blandad kompott idag, bara så ni vet hur jag har det...:)

Solen glimtar till just nu och det är såååå vackert och varmt ute, en kontrast till grådiset vi haft de senaste dagarna. Hösten sträcker ut sej och det är bara att tacka och ta emot!
Önskar er en skön torsdag!

onsdag 23 november 2011

Mossor och Mårbackor


Jag har börjat med lite adventspyssel och det är så tacksamt här i huset. Det behövs ju så lite för att det ska bli fint.


Grönmossa har jag på nära håll och igår plockade jag korgen full.
Jag fyllde zinkfatet och satte några ljus i...

En krans på ytterdörren blev det också. (Nej, det är inget fel på din syn - bilden är oskarp! Jättesvårt att få skarpa bilder nu när det är så dåligt ljus även på dagen och jag vägrar använda blixt.)
 I ett hörn av verandan står en liten gran i en korg. En enkelhet som jag tycker om.

Nu har min Mårbacka äntligen gått till vinterförvaring - dvs. jag klippte ner den, tog bort lite jord och hängde dem uppochner i en mörk plastpåse med öppning nedtill. De hänger svalt, men frostfritt.
De blekrosa blommorna kunde jag bara inte slänga, utan de hamnade i en vas. Visst ser den ljuvt försommaraktig ut?

Några kransar till kommer det nog att bli och några flera elljusstaker i fönstren! Så härligt att ha lite flera fönster att pyssla i. Adventsljus förstås - (hoppas att jag hittar zinkljusstaken på torpet).

Det blir som vanligt enkelt och mycket naturmaterial hos mej som får utgöra det julfina! Har ni några favoriter, som absolut måste vara med till advent?
Grått och disigt även idag och
jag önskar er ändå en skön och fin onsdag!

måndag 21 november 2011

I dagsljuset

Lite grönt blåbärsris i kannan och lite annat fix på symaskinen...


Ytan på trampmaskinen är lite sliten efter tjugo år på vinden, men sånt fix får vänta...
 Tavelväggen ovanför är lite ändrad och nu känns den något bättre. Jag vill ju inte ha den för symetrisk och jag tackar för alla fina tips och för ert engagemang i förra inlägget! (Himla oskarp bild...)


Jag försöker verkligen att inte ha för mycket på väggarna utan så lugna ytor som möjligt, trots att jag har massor av tavlor som ligger i högar....
Här är stolen som fick en enkel väggsljusstake (inköpt på Indiska för många år sedan) bredvid kakelugnen.

En riktigt grå måndag är det och jag är glad att jag slapp gå upp i ottan och mörkret. Nu är det en månad kvar tills ljuset vänder!!!

Ha ändå en härlig måndag!

söndag 20 november 2011

Novembersöndag...

...och bara en vecka kvar till advent!
Helt otroligt så snabbt tiden går!

Här i nya huset händer det saker hela tiden.
Som ni redan har märkt så har "piffet" börjat.
En tavelvägg med släktbilder har kommit upp ovanför symaskinen.
Det är blandade bilder - gamla släktfoton, samt akvareller av mej efter gamla kort.
Jag är inte nöjd - jag kommer att göra om här - placeringen blev för symetrisk. Har ni något bra tips?

Pedistalen har äntligen kommit till användning efter att ha stått i "skamvrån" i flera år. Här passar den perfekt vid fönstret.

Här är det en grå söndag - raka motsatsen mot gårdagens strålande sol. Det blir en innedag här, det finns hur mycket som helst att ordna med.
Hur tillbringar ni er söndag?

lördag 19 november 2011

Lördagsljus

....men det ni får se är väl snarare fredagsljus. Det är bilder från igårkväll när jag höll på och "piffade" lite...



Minigranen har fått sin glasburk...
...och några saker har kommit upp på väggen.
Gårdagen ägnades mest åt att fixa på torpet och ta hem div. saker jag har där. Det känns ju som om denna flytt sträcker sej hur långt som helst!!!

Det är en strålande lördagsmorgon och solen håller just på att gå upp!

Önskar er en solig lördag!

fredag 18 november 2011

En början...

...inför kommande tider, jag tänker förstås på jul och advent.

En liten hyacint inköptes förra helgen på Violans julmarknad, och luciakronan har fått vara framme eftersom jag ändå hittade den i en låda.
Det gäller ju att hålla reda på grejerna nu när allt är ganska rörigt efter flytten...


Luciakronan som jag hittade på Myrorna för ett år sedan, när jag ännu bodde kvar i Stockholm. (HÄR kan ni se mera om den.)

I köket har en krokhylla kommit upp. Den satt tidigare på vitrinskåpet, men där passar den inte längre tycker jag...


Hyllan ovanför äppelskänken har också kommit upp, men där är ännu så kalt och tråkigt, så ni får bara se en liten del.

I veckan kommer jag att försöka få till lite mera adventsfint!
Det blir mycket från naturen förstås och självklart många ljus.
Hur gör ni inför första advent - köper ni mycket eller går ni också ut i skogen och förser er?

Nu är i alla fall vinterdäcken på.
Igår var jag hos min snälle farbror, som ju sköter om den saken. Efter en supergod lunch plockade jag dessutom ett par minigranar som fick följa med mej hem så....nu är julen nästan förberedd, för mycket mera än så blir det nog inte.

Ha en härlig fredag!

onsdag 16 november 2011

Ytor


Nu börjar man  kunna glädjas åt lite tomma ytor i huset...

 Ovan - en bild från köket och köksfönstret. Tallrikshyllan har ni ju sett tidigare. Nu har den fått några underlägg som lite kontrast till allt det vita...


Igår blev äntligen ytan framför spegelskänken tom! Jag kunde sätta upp min stora spegel som reflekterar ljuset så fint...
Åh, så skönt att bli av med alla kartongerna här!

Jag fortsätter att leka Timell/Ernst och idag blir det en hylla som ska upp! Jag fick äntligen dit konsollerna - idag ska den målas, många svordomar senare!!!!

Här är tät dimma idag, som mjölk utanför och allt fortskrider långsamt framåt och mitt hem börjar ta form. Ännu är förstås mycket kvar, speciellt på övervåningen, där jag håller på och fyller hurtsar och skrivbord.
Finsorterandet får komma senare bara jag får undan alla kartonger, men många soppåsar är redan fyllda och ska till returpunkten!

Ha en härlig onsdag!

(Min läslista krånglar fortfarande *suck* Nu har jag suttit och petat in favoritbloggarna här i högerkanten, säkert har jag glömt några, men uppdaterar efter hand...)

måndag 14 november 2011

Vacker måndagsmorgon

Jag vaknar till en ljuvligt vacker måndagsmorgon - lite nackspärr, trött i kroppen och ögonen.....men...

...snart tar det vackra över och tröttheten känns knappt!

Gårdagens och hela helgens roliga och intensiva arbete är över och nu kan jag gå vidare i mitt fixande här i huset!

Just nu pryds flera skänkar och bord av vackra blombuketter. Här ovan en ljuvlig julros, från kvinnan som jag ackompanjerade på dragspel - julrosen blommar för fullt i hennes trädgård nu... och jag är överlycklig att jag fick några, både för gesten och för skönhetsupplevelsen...! Så många goa människor jag har mött!

Här i huset är det massor som ska göras, det ska handlas, målas hyllor och jag kommer att både leka Timell och Kirschsteiger i en och samma person! Om jag lyckas?
Det får man se framöver!:)

Jag önskar er en skönt, solig novembermåndag!

söndag 13 november 2011

Fådda blommor


Nästan som en riktig primadonna kände jag mej i fredagskväll efter premiären med teatergänget...


Så många vackra blommor jag fick, trots att jag bara var på scenen vid ett nummer när jag spelade dragspel...

I övrigt satt jag ju tryggt vid pianot nedanför scenen under hela föreställningen...

Tre föreställningar avklarade och de två sista idag! Fantastiskt roligt är det, men man känner tröttheten och det gäller att ladda under den lilla lediga tid man har.

Så, mitt i disiga november ville jag att ni också skulle få njuta av vackra blommor, och på självaste fars dag dessutom.

Nästa vecka fortsätter jag med att packa upp de sista kartongerna här i huset! Det ska bli lite hyllor och annat fix och det ska bli så skönt att få lite ordning här efter flytten. Jag känner redan hur mitt nya hem växer fram och jag får idéer hela tiden!

Ha  en riktigt skön och fin söndag och krama era pappor lite extra!

fredag 11 november 2011

Hörnor och oväntat besök

Igår fick jag äntligen upp draperiet i hallen.
Bakom döljer sej en hörna under trappan som leder till övervåningen.
Den enda förvaringen på bottenvåningen.

 Enligt mej är ju hallen en viktig plats i ett hem.
Den ska kännas välkomnande och ge en liten hint om det övriga hemmet.


Här är en bild från hallen på övervåningen.
Här ska jag ha min arbetshörna/ateljé. Här ska upp hyllor på väggen och lite annat fix. (Bakom stolsryggen finns trappräcket).

Eftermiddagssolen strålade in igår och min Mårbacka blommar ännu, även om den säkert sjunger på sista versen nu.


Igår fick jag oväntat besök av självaste Violan som kom med en välkomstpresent från sin gårdsbutik, trots bråda dagar nu inför hennes julmarknad i helgen.
Titta så fint jag fick - en vacker mönstrad löpare för julbordet, en vacker broderad julhandduk och ett vackert kort!
Så glatt överraskad jag blev!
Titta in på hennes blogg och läs mera om julmarknaden i helgen! Klicka HÄR!

Idag är det riktigt disigt grått, denna speciella fredag med 11.11.11, och jag kommer att preparera mej inför kvällens premiär med teatergruppen.
Hela helgen kommer vi att ha föreställningar inför fullsatt salong, så....jag vet vad jag gör!
Kanske blir inte inläggen så täta, men jag återkommer så snart jag kan och
önskar er en härlig novemberhelg!

torsdag 10 november 2011

I morgonsolen


Ännu en vacker morgon här i huset och när solen bryter igenom är det som en målning utanför fönstren!


Jag är så glad att det finns en pump på gården även här - den är verkligen en vacker prydnad!
Jag tänder lite ljus på morgnarna och bara njuter, men just nu badar hela salen i sol... (attans att en bit av kameran kom med i alla fall till höger där....)

Åh, så jag njuter här! Allt är så vackert, så tyst och vilsamt, samtidigt är det full fart hela kvällarna i bygdegården, där teatergänget och jag håller till. Gen.rep ikväll och premiär imorron och sedan föreställningar hela helgen! Vilka fantastiska människor jag har förmånen att få möta!

Så...jag har alla delar av aktiviteter man kan önska sej här.
Det kliar lite i "pysselfingrarna" - det är så mycket som jag vill göra här hemma, men jag håller i mej lite och sparar krafterna till de långa och roliga kvällarna!

Nu ska jag ta lite kaffe, sen blir det promenad i novembersolen!

Ha en riktigt härlig dag!

onsdag 9 november 2011

Vackra November

Ja, tänk att november kan vara så vacker!
Äntligen fick vi lite sol!


För första gången i nya huset vaknar jag upp till en vacker gryning med helt underbar utsikt från sovrummet. Jag tog en bild men den gav inte rättvisa.

Såhär ser min "bygata" ut! Så otroligt fin den är och att hämta tidningen och posten är en fröjd...
Mitt lilla hus badar i morgonsolen - jag var bara tvungen att ta en bild. (Man kan skymta tomkartonger där till vänster).


Idag tar jag det lugnt. Denna vecka innebär långa repetitioner varje kväll med teatergruppen och jag känner mej ganska mör efter gårdagens långa, men roliga rep.
Tur att nästan alla lådor är uppackade...!

Jag tackar för alla era uppmuntrande kommentarer - jag blir sååå glad över allt ni skriver. Själv har jag problem med blogger som trilskas hela tiden på olika sätt!!! Morr!!!

Önskar er en riktigt skön och vacker novemberonsdag!

tisdag 8 november 2011

Det vita...

...dominerar för tillfället.
Nu är tallrikshyllan på plats och det gick betydligt lättare att skruva fast den här än i den knepiga tegelväggen i stockholmslägenheten...


Vackra rosen från min rara torpgranne - hon vet att jag älskar den rosen, även om den inte doftar längre, men blommar gör den...

Nu fattas de stora serveringsfaten i hyllan, men de är fortfarande kvar på torpet.
Ja, mycket vitt är det kring mej nu och jag trivs verkligen, eftersom vi har locket på fortfarande här i landskapet.
Ingen sol här och jag läser lite avundssjukt att en del av er har sol idag....!
Den vita spegelskänken passar perfekt där den står nu!
Jag hittar saker hela tiden som jag nästan glömt bort - lite som "julafton" blir det när jag öppnar lådorna.
Nu är det "bara" de lådorna kvar som står framför denna skänk...sen så....!
Jag har inte visat några bilder från övervåningen, men det kommer. Det är alldeles för rörigt där just nu!

Nu ska jag fortsätta, men det var skönt med en liten paus...!

måndag 7 november 2011

Egentligen...

...har jag inget nytt att berätta idag. Det känns som om allt står stilla och kartongerna vägrar försvinna!


Så jag håller på med mina lådor och packar upp och packar upp och fyller boden med tomkartonger allteftersom.

Elljusstaken pryder fönstret mot gården och det behövs ljus nu när dagarna är så grå och disiga. Det är väldigt kompakt detta gråa just nu, men jag är glad att det är varmt och att inte vintern kommit ännu.

Jag kan fortfarande inte begripa varför halva gänget av er försvinner från min läslista, för att sedan dyka upp igen! Märkligt!

Önskar er en skön kväll!

söndag 6 november 2011

Stämningsfullt...

...var det igår, både på kyrkogården och hemma hos mej.
Jag tände min första brasa i kakelugnen! Åh, så fint det brann! Jag hade fått en korg med torr, fin ved av min snälle farbror och den både värmde och brann. Kakelugnen var riktigt het efter en stund...

Vad kan väl vara mera stämningsfullt och mysigt än en riktigt skön brasa...?

En köksbild från alldeles nyss. Ljuset är sparsamt nu, men allt det ljusa och lampan lyser upp.
Frågan är om jag ska måla lampan svart - vad tycker ni?
Till höger, på golvet, syns tallrikshyllan som ännu inte kommit upp, men som precis får plats på väggen!


Från köksdörren in mot salen ser det ut såhär nu.
En del lådor kvar som synes, men de krymper långsamt, nu börjar det kännas riktigt segt och det kliar i fingrarna efter att få göra fint!

En vacker azalea fick jag igår av min torpgranne som var över på en fika! Hon vet ju att jag tycker om vitt...:) Så vacker den är!!

Den närmaste tiden väntar repetitioner med teatergruppen inför premiären som går av stapeln på fredag och sedan fyra föreställningar till nästa helg!
Pianot på torpet är flyttat till bygdegården, där vi håller till och kommer sedan att flyttas hit förstås!
Nu blir det kaffe!
Ha en skön söndag!

(Jag har vissa problem med uppkopplingen i nya huset - jättesvag signal, samt med läslistan, där jag försöker lägga in de jag vill följa, men de försvinner hela tiden....hm - knepigt)